Treći u svetu po broju umrlih od infarkta

Srbija se nalazi na trećem mestu u svetu po broju umrlih od infarkta miokarda, odmah nakon Rusije i Ukrajine.

Pošto spadamo u zemlje sa visokim rizikom, Ministarstvo zdravlja Srbije predstavilo je nacionalni program prevencije i kontrole kardiovaskularnih bolesti u Srbiji do 2020. godine. Cilj je smanjenje prevremene smrtnosti od bolesti srca i krvnih sudova.

"Ovaj program biće usvojen do početka oktobra i država i struka treba da preuzimu odgovornost da građanima obezbede jednaku dostupnost informacija o prevenciji i lečenju, bez obzira na to u kom delu Srbije žive", kaže Nevena Karanović, državna sekretarka Ministarstva zdravlja.

Program bi u narednih pet godina trebalo da pokaže prve rezultate, odnosno da se smanji broj pušača i gojaznih. Predviđena je i primena najsavremenijih metoda lečenja na teritoriji cele zemlje i povećanje kapaciteta interventne kardiologije.

Faktori rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova su fizička neaktivnost, nepravilna ishrana, gojaznost i konzumiranje alkohola. Prema podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji je 2007. godine 56 odsto ljudi umrlo upravo od posledica kardiovaskularnih oboljenja.