Prijava na sajtAnketa

Da li ste zadovoljni uslugama u našim ustanovama?
 
Lečenje kod privatnika i država plaća

Pacijenti će ubuduće moći da zatraže da im se vrati novac za zdravstvenu uslugu koju su dobili u privatnoj ordinaciji, ukoliko tu istu uslugu ne mogu da dobiju u roku od 30 dana u državnoj ustanovi. Mogućnost refundacije postoji za laboratorijske analize, rendgen, medicinsku rehabilitaciju, ultrazvučne i druge specijalističke i dijagnostičke procedure. Ovo pravo se odnosi samo na preglede za koje se u zdravstvenim ustanovama ne prave liste čekanja.

Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) usvojio je u aprilu pravilnik na osnovu koga osiguranici mogu u filijali zdravstvenog osiguranja da refundiraju troškove za preglede obavljene u privatnoj ustanovi.

Ministar zdravlja dr Tomica Milosavljević rekao je da je zakonska obaveza da se ?ono što je hitno dobija odmah i svuda?.
- Ako, na primer, u Kliničkom centru pacijentu za 30 dana ne obave kardiološki pregled, onda to iz ove ustanove moraju da priznaju. Građanin će onda to moći da uradi u privatnoj ustanovi koja ima dozvolu. Kada plati, dobiće fiskalni račun - objasnio je Milosavljević.
Ministar kaže da će novac na osnovu fiskalnog računa RZZO vratiti pacijentu, a kasnije troškove naplatiti od zdravstvene ustanove koja nije imala mogućnost da pacijentu obezbedi uslugu.
- Činjenica je da u praksi imamo situaciju da određena prava, koja pacijent po zakonu ima, u praksi ne može da ostvari. Da bi osiguranik ostvario pravo na refundaciju, neophodno da mu zdravstvena ustanova izda potvrdu da ne može da obezbedi određenu zdravstvenu uslugu u roku od 30 dana. Za povraćaj novca potrebna je određena procedura, ali u proseku za 30 dana novac će biti vraćen pacijentu - ističe Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO.
Kako bi osiguranike obavestio o pravu na refundaciju RZZO je odštampao 15.000 plakata koji su dostavljeni svim zdravstvenim ustanovama, gde moraju biti istaknuti na vidnom mestu.
Na plakatu stoji precizna informacija na koji način može da ostvari pravo na refundaciju.

Potrebna dokumenta

Uput za pregled - specijalistički nalaz i mišljenje doktora
Potvrda o nemogućnosti pružanja usluge
Fiskalni račun o plaćenom pregledu
Medicinska dokumentacija koja je predmet fiskalizacije
Fotokopija zdravstvene knjižice ili original na uvid